Jakby
nie patrzeć, Walentynki były trzy dni temu. Jednak to co przygotowałam
na tamten dzień, nadaje się również na wiele innych okazji - urodziny,
imieniny, romantyczny wieczór we swoje, spotkanie ze znajomymi, czy też
bez specjalnej okazji.
Do tego, jest bardzo proste w wykonaniu.
Ciasto francuskie,
bo to ono jest bazą słodkości, o których chciałabym dzisiaj napisać,
można kupić chyba w każdym sklepie. Nie trzeba się męczyć z wyrabianiem i
rozwałkowywanie. Wystarczy tylko pociąć w pożądane przez nas kształty.
Ciastka z serduszkiem
Składniki:
gotowe ciasto francuskie
marmolada/dżem/konfitura
Ciasto
francuskie rozwijamy z opakowania i kroimy na równe kwadraty.
Marmoladę układamy na środku kwadratów w kształcie serduszka (dla
ułatwienie, można odcisnąć na cieśnie kształt serca foremką do
wykrawania ciastek). Tak przygotowane ciastka pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut (aż do wyrośnięcia i lekkiego
zarumienienia).
Tarta z owocami i galaretką
Składniki:
gotowe ciasto francuskie
owoce (wedle uznania)
1 opakowanie galaretki
Ciasto
francuskie rozłożyć na blaszce i dopasować do jej kształtu. Nakłuć
widelcem, przykryć papierem do pieczenia obciążonym fasolą. Piec 10
minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie zdjąć papier z
fasolą i piec kolejne 10 minut.
Po ostudzeniu ciasta ułożyć pokrojone owoce.
Galaretkę
przygotować według opisu na opakowaniu (ja zawsze daję mniej wody). Gdy
zacznie tężeć ostrożnie wylać ją na tartę, tak aby owoce nie
poprzesuwały się.
Podawać gdy galaretka stężeje.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz