Ostatnio
modne jest hasło ‘czyszczenie magazynów’. Ja u siebie w lodówce też rozpoczęłam
porządki i takim oto sposobem powstały kotlety schabowe w sosie śmietanowym z
oliwkami. Smaczne i łatwe w wykonaniu danie, które bardzo ładnie prezentuje się
na talerzu.
Składniki:
·
5
kotletów ze schabu
·
Śmietana
30% 125ml
·
Oliwki
w zalewie (ja robiłam je sama – oliwki z ziołami prowansalskimi i czosnkiem zalałam
oliwą)
·
Kostka
rosołowa
·
Opcjonalnie
- kawałek sera, ja użyłam Roquefort
·
Sól,
pieprz, czerwona papryka
Umyty schab doprawiłam solą, pieprzem i czerwoną papryką i
usmażyłam na oliwie z zalewy z oliwkami.
Gotowe kawałki mięsa umieściłam w garnku z rozpuszczoną w
niewielkiej ilości wody kostką rosołową (u mnie warzywna). Dodałam śmietankę
oraz oliwki i dusiłam pod przykryciem ok. 0,5h.
Gdy sos trochę zgęstniał, dorzuciłam do mięsa ser.
Tak przygotowane mięso podałam z makaronem tagliatelle oraz świeżymi
warzywami polanymi oliwą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz