Przepis nie do końca pasuje do wszechobecnej tematyki świąt, ale może stanowić miłą odskocznię od typowo grudniowych dań. Ja bardzo lubię co jakiś czas wracać do tej mieszanki smaków.
Składniki:
2 papryki (mogą być kolorowe)
1 cebula
200g mięsa mielonego
Ser pleśniowy – ja używam Lazura
sól, pieprz, tymianek, bazylia, oregano
oliwa z oliwek
Paprykę przekrajamy na pół i wydrążamy ze środka
wszystkie pestki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy. Dodajemy
mięso mielone, doprawiamy przyprawami i smażymy.
Na dno wydrążonych połówek papryki wkładamy trochę pokruszonego
sera pleśniowego. Dokładamy usmażone mięso z cebulką i całość raz jeszcze
posypujemy serem.
Tak przygotowane papryki układamy w naczyniu
żaroodpornym, skrapiamy lekko oliwą i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego na 180°C
na ok 20-30 minut (tak aby ser się rozpuścił, a papryka zmiękła).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz