Są
dni, kiedy kompletnie nie mam ochoty wymyślać niczego oryginalnego na obiad i
spędzać na przygotowaniu tego zbyt wiele czasu. W takich sytuacjach najlepszym
rozwiązaniem jest dla mnie MAKARON i mam już kilka wersji, czasem różniących
się jedynie detalami, na to szybkie i bardzo łatwe w wykonaniu danie.
Składniki:
·
5
sztuk pieczarek (takich większych)
·
0,5
cukinii
·
Puszka
tuńczyka
·
Makaron
(ja użyłam drobnego, Coquillette)
·
Śmietanka
30%
·
Sól,
pieprz, zioła prowansalskie
·
Opcjonalnie
ser
11. Pieczarki kroimy i podsmażamy na
niewielkiej ilości oliwy, aż się ładnie zarumienią.
22. Cukinię kroimy w niewielką kostkę i
dorzucamy do pieczarek. Smażymy aż będzie miękka.
33. Dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka.
44. W między czasie gotujemy makaron. Ja
swój ze względu na rozmiary dodaję do pozostałych produktów na patelni i
mieszkam.
55. Wszystko zalewam śmietanką, doprawiam
przyprawami i mieszam.
66. Czekam aż śmietanka trochę zgęstnieje.
Opcjonalnie można dodać ser, aby scalił wszystkie produkty i nadał daniu
charakter, ale i bez niego konsystencja i smak bardzo mi odpowiadają.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz