Górna
Sabaudia słynie z kuchni pełnej serów. Lokalne specjały wykorzystywane są do
większości dań. Jednym z nich jest Fondue Savoyarde – typowe składa się z 3
regionalnych serów z dodatkiem wytrawnego wina.
Składniki:
·
Ząbek
czosnku
·
Ser
Comte 0,250 kg
·
Ser
Beaufort 0,225 kg
·
Ser
Vacherin Fribourgeois 0,085 kg
·
20
ml białego, wytrawnego wina
·
Sól,
pieprz, gałka muszkatołowa
Ząbek czosnku obieramy, przekrajamy na pół i nacieramy nim garnek,
w którym będziemy szykować nasze fondue.
Wino wlewamy do garnka i lekko zagrzewamy.
W między czasie kroimy wszystkie sery, które będziemy używać
(łatwiej będzie je roztopić). Sery dodajemy do podgrzanego wina i na delikatnym
ogniu podgrzewamy wszystkie składniki (ok. 0,5h, tak, aby sery dobrze się
połączyły). Taką mieszankę doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Gotowe fondue najlepiej podawać w garnku ustawionym na
podgrzewaczu, aby ser nie zastygał zbyt szybko.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz