Nowy rok już się zaczął, na pewno obfituje
postanowieniami związanymi ze zdrowym odżywianiem. Dla tych, którzy w menu
karnawałowym chcą uwzględnić coś pożywnego, jak i dla tych, którzy podczas
oglądania filmów lubią ‘zająć czymś ręce’, polecam trzy dipy do warzyw.
Dip 1 - Tzatzyki
Składniki:
1 ogórek
3-4 łyżki jogurtu greckiego
Ząbek czosnku
Sól, pieprz
Na tarce zetrzeć ogórka. Posolić i odstawić na ok. 0,5h
aby puścił sok. Po tym czasie zlać jak najwięcej wody, a do miąższu dodać
przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i jogurt grecki (koniecznie grecki, bo
jest gęściejszy niż jogurt naturalny). Wszystko wymieszać i doprawić do smaku
solą i pieprzem.
Dip 2 - Oliwkowy
Składniki:
Oliwki (ja dałam ok. 80g)
2 łyżki oliwy z oliwek
Kilka listków świeżej bazylii
1/3 ząbka czosnku
2 łyżki jogurtu greckiego
Przepis jest bardzo prosty, gdyż wystarczy tylko
zmiksować wszystkie składniki.
Dip 3 – z awokado (ale nie guakamole)
Składniki:
0,5 awokado
0,5 pomidora
0,5 czerwonej cebuli
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki jogurtu greckiego
Sól, pieprz
Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę i wydrążyć pestki. Twardą
część zmiksować z awokado, cebulą i sokiem z cytryny. Dodać jogurt grecki i
doprawić do smaku solą i pieprzem.
Tak jak wspomniałam, dipy doskonale nadają się do
świeżych warzyw (marchew, seler naciowy, papryka czy ogórek) jak i do chipsów
czy krakersów. W obu wersjach cieszą się dużym powodzeniem na imprezach i często znikają ze stołu jako pierwsze :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz