Wiosna i lato to
najlepsze pory roku na wykorzystanie świeżych owoców i warzyw do przyrządzania
różnych smakołyków. Osobiście nigdy nie byłam wielką fanką rabarbaru, ale w tym
roku postanowiłam spróbować swoich sił, i połączyłam kilka znalezionych
przepisów z moją inwencją twórczą i oto co wyszło…
Składniki:
Na konfiturę:
400 g rabarbaru
kilka truskawek
łyżka soku z cytryny
0,5 szklanki cukru
1 łyżki mąki ziemniaczanej
Na ciasto:
150 g schłodzonej margaryny
2 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
cukier puder do posypania
upieczonego ciasta
Rabarbar
obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę. Z truskawek oberwałam szypułki i
poprzekrajałam na pół. Owoce wrzuciłam do garnka z grubym dnem i
zasypałam cukrem. Dodałam łyżkę soku z cytryny i gotowałam bez
przykrycia ok. 20-30 minut aż
zrobiła się konfitura. Jeżeli stwierdzimy, że konfitura jest zbyt
kwaśna, można
dodać więcej cukru. Na koniec, przez sitko posypałam konfiturę mąką
ziemniaczaną, aby jeszcze bardziej ją zagęścić.
Schłodzoną
margarynę
pokroiłam na mniejsze kawałki. Dodałam mąkę, cukier, proszek do
pieczenia i jajka i zagniotłam. Odstawiłam na ok. 0,5 h do lodówki do
schłodzenia. Po tym czasie ciasto podzieliłam na 2 części – jedna
duża, druga niewielka (do wycięcia pasków na górę). Większa część ciasta
rozwałkowałam i włożyłam do blaszki tak aby nachodziło na ścianki. Na
ciasto nałożyłam konfiturę rabarbarową a na górę wykrojone z mniejszej
części ciasta
paseczki.
Tak
przygotowane ciasto piekłam ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury
180°C.
Po
upieczeniu posypałam cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz